Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από το 1981, αλλά το 1999 ανακηρύχθηκε σε Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου ν΄ αναδειχθεί ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η συγκεκριμένη καθιερώθηκε από γυναικείες οργανώσεις που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Η γυναίκα πέφτει θύμα σεξουαλικής, ψυχολογικής, λεκτικής βίας καθημερινά. Ωστόσο, λίγες είναι εκείνες που βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν σε κάποιον γι’ αυτό που τους συμβαίνει.
Πρέπει, όλες να θυμόμαστε πως δεν είμαστε μόνες ούτε οι μόνες.
ΘΥΜΑ ΒΙΑΣ 1 ΣΤΙΣ 3 ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Σύμφωνα τον ΟΗΕ μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει από τον σύντροφό της σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία.
Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας χιλιάδες ετησίως, ωστόσο ελάχιστα από αυτά ακολουθούν τη νομική οδό.
Η ΒΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η βία κατά των γυναικών είναι σε παγκόσμιο επίπεδο σε όλες τις χώρες. Πολλές γυναίκες πέφτουν θύμα ξυλοδαρμού μέσα στο ίδιο τους το σπίτι από τον σύντροφό τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες».
Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ
Η βία κατά των γυναικών θεωρείται ταμπού και αυτός είναι ένας από τους λόγους που όσες βιώνουν ξυλοδαρμό ή σεξουαλική παρενόχληση φοβούνται να μιλήσουν.
Βάζουν πάνω απ’ όλα, το τι θα πει ο κόσμος και όχι να βρουν τη δύναμη να σώσουν τη ζωή τους.
Σήμερα, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που βοηθάνε τις κακοποιημένες γυναίκες. Τις στηρίζουν ηθικά, ψυχολογικά, τους βρίσκουν στέγη και δουλειά προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.
Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί στήριξης που μπορεί ν’ απευθυνθεί η κάθε κακοποιημένη γυναίκα.
Το 15900 λειτουργεί από το 2011
Αν δέχεσαι βία (οποιασδήποτε μορφής) μην φοβηθείς να μιλήσεις, να το μοιραστείς με κάποιον δικό σου άνθρωπο ή να επισκεφθείς έναν ειδικό.
Μιλώντας για το δικό σου πρόβλημα, βοηθάς κι άλλες γυναίκες να πάρουν δύναμη από σένα και να κάνουν το ίδιο.
Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί αρκετοί οργανισμοί που στηρίζουν τις γυναίκες που δέχονται κάθε μορφής βίας.