Ένα από τα βασικά τρόφιμα κάθε νοικοκυριού είναι και οι πατάτες. Και όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι κι αυτές χρειάζονται σωστή αποθήκευση για να διατηρηθούν καιρό, χωρίς να χαλάσουν.
Δεν πρέπει να είμαστε της λογικής, ότι όσο και να της κρατήσουμε χωρίς να τις μαγειρέψουμε για πολύ καιρό, δεν χαλάνε. Οι πατάτες για να είναι νόστιμες στο μαγείρεμα πρέπει να είναι φρέσκες.
Αν παρατηρήσουμε ότι βγάζουν φύτρες και είναι μαλακές, αυτό σημαίνει ότι έχουν αρχίσει και χάνουν τη φρεσκάδα τους.
Πως μπορούμε να τις διατηρήσουμε αναλλοίωτες μέχρι να τις μαγειρέψουμε;
- Μη τις αποθηκεύετε στο ψυγείο. Με αυτό το λανθασμένο τρόπο διατήρησης το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα η γεύση και η υφή τους να μην είναι ικανοποιητικές μετά το μαγείρεμα.
- Για την καλύτερη διατήρησή τους προτίμησε να τις αποθηκεύσεις σε ένα ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος. Η αποθήκη του σπιτιού σου είναι μάλλον το ιδανικότερο μέρος για κάτι τέτοιο, ενώ αν δεν υπάρχει κάποιος χώρος που να συνδυάζει όλα αυτά, φρόντισε τουλάχιστον να τις τοποθετήσεις έστω σε ένα σημείο χωρίς φως.
- Αποφύγετε την απευθείας επαφή της πατάτας με το τσιμέντο ή την αποθήκευσή της σε νάιλον σακούλες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τις τοποθετήσετε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, όπου οι πατάτες θα μπορούν να «αναπνέουν».