Για τις περισσότερες από εμάς, η μέρα μας ξεκινάει μ’ ένα καφεδάκι.
Αυτό μας βοηθάει να πάρουμε ενέργεια, να ανοίξει το μάτι μας έτσι ώστε να πάρουμε δυνάμεις για την υπόλοιπη μέρα.
Βέβαια, κάποιες πίνουν αρκετούς καφέδες κατά την διάρκεια της ημέρας και αυτό πρέπει να το προσέξουμε, αφού «τεντώνει» τα νεύρα μας.
Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια του καφέ με τις κολλητές μας γίνονται σοβαρές συζητήσεις και εξομολογήσεις.
Πάμε, όμως, να δούμε τι δεν ξέρουμε για τον αγαπημένο μας καφέ.
Ο καφές ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη με την ονομασία «αραβικό κρασί»
Στα αραβικά λέγεται «κάχουα», αφού η λέξη «καφές» είναι παραφθορά της αραβικής λέξης, η οποία πέρασε στα τούρκικα ως «κάχβε» και στα ιταλικά ως «καφέ».
Ο καφές φτιάχνεται από καρπούς που μοιάζουν με σταφύλια, οι οποίοι αποξηραίνονται. Για ένα κιλό καφέ χρειάζονται περίπου 8.000 κόκκοι.
Τις διεγερτικές του ιδιότητες τις ανακάλυψε ένας βοσκός, ο οποίος παρατήρησε πως όσες κατσίκες έτρωγαν το φυτό του καφέ είχαν περισσότερη ενέργεια.
Ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει καφεΐνη, αλλά μόνο 1-2% της αρχικής.
Ο εσπρέσο δεν είναι είδος καφέ, αλλά τρόπος παρασκευής του καφέ.
Ο στιγμιαίος καφές ήταν εφεύρεση ενός εφευρέτη που έκανε πειραματισμούς όταν είχε βρεθεί στη Γουατεμάλα.
Καφέ έπιναν οι στρατιώτες του αμερικανικού εμφυλίου. Μάλιστα είχαν κατασκευαστεί ακόμη και τουφέκια με… ενσωματωμένο μύλο καφέ!
Ο Βολταίρος κατανάλωνε καθημερινά τουλάχιστον 50 φλιτζάνια.
Ο σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες.
Ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο παράγεται στο Βιετνάμ, λέγεται Κopi Luwak και μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ το κιλό. Το πιο περίεργο είναι ο τρόπος παρασκευής του ακριβού αυτού καφέ. Οι κόκκοι καταναλώνονται από ένα είδος νυφίτσας, την Paradoxurus hermaphroditus, και ό,τι απομείνει συλλέγεται από τα περιττώματα του ζώου.