Καλοκαιρινή δυσοσμία του ιδρώτα; Όχι πια!

Είναι γνωστό ότι ο ιδρώτας από μόνος του είναι άοσμος και πως η χαρακτηριστική του δυσοσμία προέρχεται από τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιδερμίδα, τα οποία “τρέφονται” από τον ιδρώτα και οι χημικές διεργασίες που προκύπτουν απελευθερώνουν δύσοσμες πτητικές ενώσεις όταν το σώμα μας τα διασπά σε ενώσεις του θείου.

Kαθώς μπαίνουμε όλο και πιο πολύ στο καλοκαίρι και αυξάνονται οι θερμοκρασίες, κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο έντονα ένα δυσάρεστο φαινόμενο, αυτό της δυσοσμίας του δέρματος από τον ιδρώτα. Είτε είμαστε εμείς που οι μασχάλες που μυρίζουν άσχημα, είτε είναι ο διπλανός μας στη δουλειά, στο λεωφορείο ή κάποιος περαστικός, είναι μια κατάσταση που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα.

Οι άντρες και οι γυναίκες ιδρώνουν διαφορετικά με τον ιδρώτα των γυναικών να έχει υψηλότερο δείκτη pH από των αντρών (κατά μέσο όρο 7.0 και 5.6 αντίστοιχα).

Το κόκκινο κρέας συμβάλει και αυτό στην κακοσμία του ιδρώτα.

Όταν διασπάται από το σώμα, συχνά αποθηκεύεται το αμινοξύ καρνιτίνη που ευθύνεται για κάποιες όχι και τόσο εύοσμες μυρωδιές.

Επίσης, όσο και αν φαίνεται περίεργο η τομάτα είναι το λαχανικό το οποίο μπορεί να ευθύνεται για την κακοσμία. Συγκεκριμένα, μία έρευνα ανακάλυψε ότι στο κοτσάνι της τομάτας υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει τερπένια, ουσίες που χαρίζουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση τους (π.χ. στα πορτοκάλια).

Ευτυχώς η κακοσμία του ιδρώτα λόγω του φαγητού μπορεί να διαρκέσει μέχρι 6 ώρες, οπότε με σωστό προγραμματισμό μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε χωρίς να φοβόσαστε τις συνέπειες.

Καταπολεμήστε τον ιδρώτα

Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του ιδρώτα δεν μπορεί να ρυθμιστεί, μπορούμε να φροντίσουμε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά μας ώστε να αντιμετωπίσουμε την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα και κυρίως την κακοσμία:

  • Κάντε συχνά ντουζ.
  • Επιλέξτε το κατάλληλο προϊόν – αποσμητικό.
  • Προτιμήστε τα φρούτα, τα λαχανικά και τις σαλάτες.
  • Πίνετε άφθονα νερά μετά από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.
  • Ανανεώστε την γκαρνταρόμπα σας. Διαλέξτε φυσικά υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι, μαλλί, μετάξι και λινό, σε ανοιχτά χρώματα (καθώς τα σκούρα απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία) και απέφυγε τα συνθετικά.
  • Μη παραμελείτε τις μασχάλες σας! Λόγω της ευαισθησίας του, το δέρμα στις μασχάλες πρέπει να το φροντίζουμε καθημερινά και να διατηρούμε την υγιεινή και την καθαριότητα στην περιοχή. Οι συνθήκες υγρασίας και ζέστης από την αναδίπλωση του δέρματος στην περιοχή αυτή ενισχύουν την ανάπτυξη βακτηρίων , οι οποίοι διασπούν τα οξέα και τις πρωτεΐνες που περιέχονται στον ιδρώτα και έτσι ευνοούν τη δυσοσμία της περιοχής.

Πηγή: health4u.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζώδια: Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις – Πώς μας επηρεάζει η ορθόδρομη πορεία του Κρόνου;

Ζώδια: Τι επιφυλάσσει η εβδομάδα που έρχεται; Πώς μας επηρεάζει η ορθόδρομη πορεία του Κρόνου στις 29 Σεπτεμβρίου; Διαβάστε αναλυτικά τις εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις. Κριός Κριέ, το...

Πόση ώρα χρειάζεται να «κάψεις» τη σοκολάτα

Ο γλυκός πειρασμός, που λέγεται σοκολάτα μπορεί να έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία μας, αν καταναλώνεται με μέτρο και όχι ασυλλόγιστα. Και αν θέλουμε...

Ζώδια: Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις – Πώς μας επηρεάζει η Πανσέληνος στους Ιχθύες;

Ζώδια: Τι επιφυλάσσει η εβδομάδα που έρχεται; Πώς μας επηρεάζει η Πανσέληνος στους Ιχθύες στις 2 Σεπτεμβρίου; Διαβάστε αναλυτικά τις εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις. Κριός Κριέ, φαίνεται...

Έυα Καϊλή: Με στυλ που ξεχωρίζει στο Ευρωκοινοβούλιο

 H Εύα Καϊλή εκτός από μια απαστράπτουσα εμφάνιση, διαθέτει και ένα πολύ δυνατό βιογραφικό.   Είναι από τις λίγες γυναίκες της Ελλάδας που έχει «ριχτεί» στον...

DIY: Φτιάξε την τέλεια μάσκα μαλλιών και προσώπου

Η περιποίηση του σώματος και του προσώπου μας έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, αν έχουμε τη διάθεση να ασχοληθούμε. Ένας από...