Σήμερα, 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε μια ιδιαίτερη ημέρα, η οποία είναι αφιερωμένη στις γυναίκες όλου του κόσμου. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει ιστορική, κοινωνική και ανθρωπιστική σημασία και σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα του θηλυκού γένους για πάνω από έναν αιώνα.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έρχεται να υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς. Με το κίνημα #metoo να έχει φτάσει στη χώρα μας και να εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί και έναν κόσμο όπου οι γυναίκες δε θα φοβούνται να μιλήσουν και να εναντιωθούν στις άσχημες συμπεριφορές!
Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε για πρώτη το 1909, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, ενώ υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο τη θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν, μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες.
Στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα.
Σύντομα, ωστόσο, το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται ανά τον κόσμο ως έκφραση αγάπης, ισότητας και εκτίμησης προς το ωραίου φύλο.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από το 1975, με σκοπό ανάδειξη των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Γιατί καθιερώθηκε ως παγκόσμια Ημέρα – Η διαμαρτυρία του 1857
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων από τους υπέρμαχους της κοινωνικής αλλαγής και των δικαιωμάτων των γυναικών, ήταν η μεγάλη διαμαρτυρία που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς. Επρόκειτο για μια από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.
Η αστυνομία επιτέθηκε με απίστευτη αγριότητα στις γυναίκες και διέλυσε τη διαδήλωση, αλλά εκείνη την ημέρα είχε ξεκινήσει μια αλληλουχία γεγονότων που θα οδηγούσε μερικά χρόνια αργότερα στο πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών.
Όταν πρωτοκαθιερώθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, κάτι που οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν πρώτες επισήμως, το 1893.
Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσει περίπου ένας αιώνας προκειμένου να αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, αφού μόλις το 2016 τούς δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες.
Χρόνια μας πολλά!