Καβάλα: Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που θα σε μαγέψει

H Καβάλα είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Καβάλας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην Ανατολική Μακεδονία. Αποτελεί επίσης έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο. Μέσω της Εγνατίας Οδού απέχει 650 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 160 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Η Καβάλα είναι μια πόλη, η οποία συνδυάζει μοναδικά ιστορία και πολιτισμό, αρχιτεκτονικά αξιοθέατα και ανθισμένες αυλές, οργανωμένες παραλίες και φυσικούς θησαυρούς… Το μόνο που μένει να κάνεις; Να ψάξεις!

Τα κτίρια, τα μνημεία, τα μαγαζιά, το φαγητό, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραλίες της είναι τα μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις!

Να σημειωθεί κάπου εδώ πως η Καβάλα πήρε το όνομα «Γαλάζια Πολιτεία» από το άπλετο μπλε που την περιβάλλει, το μπλε της θάλασσας και του ουρανού. Όπου κι αν καθίσεις, όπου κι αν σταθείς, έχεις μια υπέροχη θέα είτε προς το ένα στοιχείο, είτε προς το άλλο.

Πώς να πας

Εύκολα προσβάσιμη με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, αυτή η παραλιακή πόλη ξέρει να εντυπωσιάζει!

Η Καβάλα διαθέτει λιμάνι υπό τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ),το οποίο το 2013 μετονομάστηκε σε «Απόστολος Παύλος».

Το 2016 το έργο κατασκευής πλωτών εγκαταστάσεων έχει ως αποτέλεσμα την δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 210 τουριστικών σκαφών.

Παρέχονται επίσης ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τη Θάσο, νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου (Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίου, Σάμου, Ικαρία, Φούρνοι) και το Λαύριο.

Υπάρχει και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης εντός του ευρύτερου νομού.

Η Καβάλα βρίσκεται επάνω στον αυτοκινητόδρομο της Α2 Εγνατίας Οδού. Η πόλη εξυπηρετείται εκτός του Νομού Καβάλας με τα υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ από τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Συνδέεται καθημερινά με τακτά δρομολόγια με όλες τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Με την γραμμή των Αθηνών εξυπηρετούνται όσων ο προορισμός είναι μια εκ των πόλεων που βρίσκεται επάνω στο εθνικό άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης. Σχεδιάζεται να κατασκευαστεί επέκταση της Εγνατίας Οδού προς τη Δράμα.

Η πόλη δεν συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας λόγω της μορφολογίας του εδάφους.  Εξυπηρετείται από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Δράμας. Υπάρχει σχεδιασμός για ένταξη της Καβάλας στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης και για σύνδεση με τους Τοξότες μέσω Νέας Καρβάλης.

Αστικές Συγκοινωνίες

Οι βασικές γραμμές του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας είναι:

 1. Βύρωνας
 2. Δεξαμενή (από Τσολάκη)
 3. Κοιμητήριο
 4. Κηπούπολη
 5. Άγιος Λουκάς
 6. Προφήτης Ηλίας
 7. Καλαμίτσα – Μπάτης (το οποίο λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες)
 8. Άγιος Κωνσταντίνος
 9. Νεάπολη- Δέπος
 10. Περιγιάλι – Νέο Νοσοκομείο.

Επίσης, λειτουργεί όλο το χρόνο ένα τραινάκι με το οποίο εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Παναγίας, καθώς η συνοικία δεν είναι προσβάσιμη από άλλο όχημα μαζικής συγκοινωνίας.

Οθωμανικά κτίσματα

H παλιά πόλη της Καβάλας κτισμένη στη χερσόνησο της Παναγίας. Επί οθωμανικής περιόδου, στην περιοχή της παλιάς πόλης της Καβάλας ανεγέρθηκαν σημαντικά κτίσματα. Αυτά είναι:

 • Το τέμενος Ιμπραήμ Πασά χρονολογείται από το 1530 και το 1926-1927 μετατράπηκε στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου.
 • Το Τζαμί Χαλίλ Μπέη βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγιάς. Το σωζόμενο τέμενος χρονολογείται από το 1900 και στην βάση έχει βρεθεί τρίκλιτος χριστιανικός ναός. Ο μιναρές δεν εφάπτεται στο Τέμενος και ίσως χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Από το 1930 μέσα στο τέμενος στεγάζεται η φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας.
 • Το Ιμαρέτ Καβάλας είναι ένα θρησκευτικό/εκπαιδευτικό συγκρότημα το οποίο χρονολογείται από το 1817-1821. Το Ιμαρέτ (φτωχοκομείο) χτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλί Πασά, βαλή της Αιγύπτου.
 • Η Οικία Μεχμέτ Αλή Πασά ήταν η οικία του Μεχμέτ Αλί Πασά (1805-1848) και βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγιάς. Χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα αλλά έχουν γίνει επισκευές στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα.
 • Το Φρούριο Καβάλας είναι οθωμανικό οχυρωματικό έργο. Στην θέση βρισκόταν παλαιότερο βυζαντινό κάστρο το οποίο καταστράφηκε κατά την κατάκτηση της πόλης το 1391. Την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1520-1566) αποκαθιστώνται τα παλαιά τείχη και χτίζεται το νεόδμητο κάστρο.
 • Οι Καμάρες Καβάλας είναι το παλαιό υδραγωγείο της πόλης.[32] Χτίστηκε το 1520-1530 από τον Μέγα Βεζίρη Ιμπραήμ πασά.
 • Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας (Θ. Πουλίδου 16 στην παλιά πόλη), που χτίστηκε μεταξύ 1902 και 1908 από τον Τούρκο καπνέμπορο, Πατσατζίκ ως κατοικία, στεγαζόταν η Αστυνομία πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Η Βουλγάρικη Ασφάλεια, η περιβόητη Οχράνα, λειτούργησε εκεί επίσης. Στα υπόγεια του κτιρίου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες Καβαλιώτες στη διάρκεια της κατοχής. Τα κρατητήρια της Οχράνας αποκαλύφθηκαν στις 3/12/2005 στη διάρκεια εργασιών συντήρησης του σχολικού κτιρίου.
 • Το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας το οποίο κτίστηκε το 1909 και μέχρι το 1913 λειτούργησε ως τουρκικό σχολείο.
 • Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα που κτίστηκε εκτός των τοιχών της πόλης. Ανεγέρθηκε το 1881.
 • Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας.

Άλλα κτίσματα
 • Η οικία του Μεχμέτ Αλή Πασά κτίστηκε το 1780.
 • Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης
 • Το Παλαιό Δημαρχείο (Μέγαρο Τόκου) ανεγέρθηκε από τον καπνέμπορο Δ. Τόκκο, το 1879.
 • Το Δημαρχείο της Καβάλας κτίστηκε το 1890 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Πιερ Έρτζοχ.
 • Το Μέγαρο Βιξ κτίστηκε το 1900 από το Γερμανό βαρώνο Άντολφ Βιξ.
 • Η Μονή Λαζαριστών κτίστηκε το 1900.
 • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Τιμίου Προδρόμου-– Άγιος Ιωάννης[

View this post on Instagram

DAY 97 "Kavala's aqueduct" . . . The Old Aqueduct , also known as "Kamares", is a well maintained aqueduct in the city of Kavala (Greece). In their present form "Kamares" date back to the early 16th century and are attributed to Ibrahim Pasha, the vezir of Sultan Suleiman the Magnificent. In particular, they were built in 1520-1530, a period during which many infrastructure works were carried out in Kavala, with the aim of reconstructing the city after the destruction of 1391. The aqueduct is based on 18 bulky midribs and carries a double and in some places triple successive arches with a maximum height of 25 meters. It is believed that there had been a Roman aqueduct on the same spot, over the ruins of which the Kamares were built. . . . . . . . Crazy shot by @giwtavr . . . #archaeology #archaeologist #history #architecture #inspiration #greece #kavala #sky #explore #explorers #adventure #adventurers #visitgreece #travel #destination #cultural #heritage #city #aqueduct #legacy #europe #historyfacts #historylovers #historyram #perfection #structure #archilovers #design #photography

A post shared by archaeoholics (@archaeoholics) on

Μουσεία και ιδρύματα
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
 • Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (Δημοτικό Μουσείο Καβάλας)
 • Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
 • Δημοτικό Μουσείο Καπνού
 • Ναυτικό Μουσείο Καβάλας
 • Μουσείο Μεχμέτ-Αλή
 • Ιστορικό – Εθνολογικό Μουσείο Νέας Καρβάλης Καβάλας
 • Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας
 • Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας
 • Ίδρυμα Αγία Μαρίνα
 • Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
 • Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καβάλας
 • Πνοή

Απόδραση στον ποταμό Νέστο

Δεν πρέπει να χάσεις ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της περιοχής! Ο Ποταμός Νέστος, 28 χιλιόμετρα ανατολικά της Καβάλας, απλώνεται εδώ μετά από 230 χιλιόμετρα διαδρομής ανάμεσα από ένα Δέλτα με υγρότοπους, λίμνες, αμμόλοφους και εκβολές στη θάλασσα.

Προστατευόμενος από το Natura 2000 και τη Συνθήκη Ramsar, φιλοξενεί μια σπάνια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας (300 είδη πτηνών, 11 αμφίβιων, 21 ερπετών, θηλαστικών και φυτών).

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

Για ένα ακόμα μεγαλύτερο ταξίδι στο χρόνο, πήγαινε βόρεια, περίπου 25 λεπτά από την Καβάλα, στους αρχαίους Φιλίππους.

Ως οικισμός του 360 π.Χ. από τους αποίκους της Θάσου, οχυρωμένη πόλη ενός από τους πιο ισχυρούς βασιλιάδες της Μακεδονίας, τόπος μιας καθοριστικής Ρωμαϊκής μάχης και κατοικία ενός από τους πιο σημαντικούς Απόστολους της πρώιμης Χριστιανοσύνης.

Σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και διαθέτει Αρχαιολογικό Χώρο, Μουσείο και Θέατρο.

Στο θέατρο, ανεβαίνουν ακόμα καλοκαιρινές παραστάσεις ενώ στο Μουσείο θα μάθεις όλη την ιστορία της πόλης.

Αξίζει μια επίσκεψη!

Όταν πας στην Καβάλα, μη παραλείψεις να φας… καλά! Η γαστρονομία αυτής της πόλης είναι πραγματικά φοβερή. H κουζίνα της Καβάλας είναι πολυσύνθετη και πεντανόστιμη, γεμάτη από τη δύναμη και την ιστορία των πολλών και διαφορετικών ανθρώπων που ήλθαν στην πόλη.

Όσα πρέπει να δοκιμάσεις:
 1. Πικάντικα πιλάφια
 2. Κουραμπιέδες
 3. Σπαράγγια
 4. Μπλε καβούρι
 5. Αλίπαστα
 6. Αχνιστά σκυλάκια (μικρά σκυλόψαρα)
 7. Λωτοί
 8. Σαλιγκάρια
 9. Ακτινίδια
 10. Αχνιστός βάτος (σαλάχι)
 11. Παραδοσιακά τυριά
 12. Εδέσματα με καβουρμά
 13. Ποντιακά εδέσματα

Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν 23 οινοποιεία, τα οποία παράγουν 93 διαφορετικές ποικιλίες κρασιού. Περιττό να πούμε βέβαια, ότι αποκλείεται να φύγεις απ΄την Καβάλα χωρίς να δοκιμάσεις τοπικό ούζο ή τσίπουρο.

Η Καβάλα, διαθέτει υπέροχες παραλίες, μόλις μια ανάσα μακριά απ΄το κέντρο της.

Υπάρχουν σημεία που μπορεί να κολυμπήσει κανείς ακριβώς δίπλα στην πόλη αλλά με μια 30λεπτη διαδρομή μπορείς να απολαύσεις κάτι μοναδικό.

Οι καλύτερες παραλίες:
 • Νέα Πέραμος, μια πολυσύχναστη αμμώδη παραλία με μεγάλη ποικιλία σε ταβέρνες, καφέ και ξενοδοχεία.
 • Αμμόλοφοι, 3 χιλιόμετρα ψιλής άμμου και κρυστάλλινων νερών.
 • Αμμόγλωσσα Κεραμωτής – 45 λεπτά ανατολικά από την Καβάλα – Πρόκειται για μια  πευκόφυτη καμπύλη γης που μοιάζει να «λιώνε»ι κυριολεκτικά μέσα στο Αιγαίο.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ WOMENSNEWS ΣΤΟ INSTAGRAM

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεφλουδίσμα πατάτας χωρίς μαχαίρι

Οι πατάτες έχουν σκληρή φλούδα και η διαδικασία ξεφλουδίσματος τους με μαχαίρι δεν είναι εύκολη δουλειά. Στη προσπάθειά μας να τις ξεφλουδίσουμε ένα μέρος του...

Συνδέεται η κατάθλιψη με την απώλεια μνήμης;

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν θλίψη και αλλαγές στη διάθεση, δυσκολία στη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων. Το...

Chiara Ferragni: Το success story της μεγαλύτερης influencer στον κόσμο

Η Chiara Ferragni είναι το κορίτσι φαινόμενο, αφού κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη influencer στον κόσμο. Η καλλονή είναι πρότυπο για πολλά κορίτσια που ονειρεύονται...

Tο cover του Νεκτάριου Γιαννακόπουλου είναι αφιερωμένο στους πραγματικούς ήρωες

Η 15η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στους αληθινούς μαχητές της ζωής, στα παιδιά που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Αυτοί οι αληθινοί ήρωες που βρίσκονται στον οικογενειακό μας...

Οι γαλαζοαίματες που έγιναν μοντέλα

Ήξερες ότι μερικά από τα μοντέλα που πρωταγωνιστούν στις πασαρέλες του Παρισιού και του Μιλάνου έχουν βασιλική καταγωγή; Η πλειοψηφία των σχεδιαστών μόδας επιθυμεί να...